Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Letter Collective

Photo by Gabriel Cruz Blanco

Месец май вече трета година посвещаваме на буквите. Първият път представихме техните създатели, вторият – калиграфията, тази година сме се насочили към логата и логотипите, затова… в четири поредни понеделника ще видите творбите на четирима (петима) колеги, които са посветили своето творчесто на тази нелека мисия. Започвахме със Светослав Станков, продължихме с Кристиян Терзиев, ред е на Letter Collective…

Letter Collective

Профилирано студио в сферата на калиграфията, летъринга и шрифтовия дизайн, основано от Жаклина Жекова и Тодор Георгиев. Екипът е базиран в София и функционира с пълна сила от 2018 г.

Образование:

Жаки завършва магистърска програма “Калиграфия” в НХА през 2016 г.

Тоцката завършва магистърска програма “Шрифт” в НХА през 2015 г.

 

Професионален опит:

Жаки има професионален опит в дизайна и разработката на шрифтове, както и в рекламата преди това. Специализирана е в изкуството на изписаната буква и шрифтовия дизайн.

Тоцката е работил известно време като графичен дизайнер в рекламната индустрия. След което става фрийленсър и за няколко години лектор по шрифт и графичен дизайн. Зад гърба си има личния проект 359 Sans – шрифтова фамилия от 20 начертания, както и много други по-малки разработки, защитаващи каузата “Българска Кирилица”.

 

Изложби/проекти/награди/участия:

2019 / “Неперфектна азбука”, UniArt, НБУ
2019 / “Графема”, Пловдив
2019 / “Сериграфики”, Soul Kitchen
2019 / “Нова българска типография II”, СУ, София
2019 / “Нова българска типография II”,  МДХС, Габрово
2019 / “Нова българска типография II”, Typomania, Москва

 

Награди:

Behance – Project “Lettering & Calligraphy 2018” featured in Graphic design selection on Behance 2018.
Grafema LC – първо място по публичен вот в конкурса Modern Cyrillic 2019, организиран от Paratype (Русия).

 

Участия:

Пловдив 2019 / изложба и калиграфска работилница “Графема”.
Пловдив 2019 / калиграфска работилница по краснопис към проект Plovdiv typeface.
София 2019 / печатарско-типографска работилница за деца, УниАрт, НБУ.

Какво всъщност означава да правиш лога/логотипи? Разкажете ни за вашия процес.

Т: Някои казват, че това е висшия пилотаж в областта на приложната графика, други твърдо биха казали, че това е шрифта или плаката. И трите дисциплини имат общо в това, че авторът трябва да работи ужасно интелигентно. В повечето случаи са нужни десетки, а понякога и стотици скици и проби, отделно изследвания и проучвания. Изисква се добра обща култура, колкото и далечно да звучи. Добрата хрумка може да се промъкне в скицника на всекиго, но за да бъде всеки проект на ниво и причина за гордост както за клиента, така и за автора, трябва да се отдели нужното време и да се вложат нужните усилия. След достигане на качествена хрумка тя трябва да се пренесе от хартията на монитора. Това също трябва да се направи по интелигентен начин. Естетиката е само едно от нивата, които трябва да се покрият. Трябва да се помисли къде и как логото ще се използва, съответно да се преценят всички технически детайли. В крайна сметка важното е крайния продукт да работи – във фашата на поста, върху визитката или на бродерията на ризата. Смеем да кажем, че имаме опит в тази област и знаем какво правим.

 

Логото/логотипът илюстрация ли е? Защо:

Ж: Логото е графичен знак, който има за цел да представи съответен продукт в обществото. Колкото по-ясна и изчистена е графиката, толкова по-бързо би се възприело от наблюдаващите. Доколкото целта на илюстрацията е да успее да разкаже някаква история чрез различните форми на изобразителното изкуство. Илюстрацията е характерна с това, че има много ясен детайл, доколкото логото се стреми да бъде по-минималистично.

Логото/логотип на какво си мечтаеш да създадеш? Защо:

Ж: Опитваме се да намираме и провокираме себе си чрез разнообразни проекти. Нямаме определен продукт, за който мечтаем да създадем лого. Във всеки един проект откриваме и научаваме нови неща, което ни карат да се чувстваме щастливи от свършената работа.

Т: Аз ще бъда по-директен. За всякакъв продукт може да има предизвикателство, да е интересно и забавно, но колко често ти се случва да правиш лого на автомобилна компания, например? Не си мечтая за това, но такива се раждат рядко и с удоволствие бих работил по подобен проект.

 

Какво най-често хората НЕ знаят за направата на логото/логотип? Кои са подводните камъни?

Ж: Повечето ни клиенти се свързват с нас за изработването на персонализиран, нарисуван надпис или шрифт за техния бранд. Обикновено работата ни започва с проучването и изработването на десетки ръчно изработени скици. За нас е важно скицирането и извеждането на основната форма на логото на ръка. След като клиентът одобри посоката, започваме дигитализирането и прехвърлянето на образа в софтуер и изпипването на детайлите. Това, което най-често клиента не научава за работата ни е десетките на брой разработени скици, докато изведем две или три финални варианта, които да представим на клиент. Затова ние се стараем да споделяме с хората все повече скици и снимки от процеса на работа в социалните ни мрежи и на сайта ни.

 

Любими примери, които са те вдъхновили в твоята работа? (автори, произведения или подобно, може и една-две картинки)

Ж: Добри и лоши примери има навсякъде около нас, важно е човек да научи окото си да разпознава и да отсява такива примери. Уважавани имена, от които се учим са Стефан Кънчев, Борис Ангелушев, Васил Йончев,  Димитър Трендафилов, Hermann Zapf, Adrian Frutiger, Doyald Young и др.

Т: Неизбежно е да черпим вдъхновение от тези преди нас, но моите музи през последните години са сред живите, все активни творци. Споменавам малка част от многото имена, които след примерно 50 години може да ги нарекат Велики: Kyle Letendre, Marc Caneso, Nils Thomsen, Erik Marinovich, Ales Santos, Yury Veselov, Jed Chisholm, János Kőrös, Julien Priez и не на последно място Косьо Кокаланов и Миро Живков от нашите.
Наскоро открих и Peter Csuth, което като че ли е нечувано име, а прави невероятно добри неща.

Website: www.lettercollective.com

Facebook/Instagram/Twitter page:

https://www.facebook.com/LetterCollectiveDesign

https://www.instagram.com/lettercollective/

https://dribbble.com/lettercollective

https://www.behance.net/lettercollective

BGReklamist – 2020
Delivino – 2019
Морски записи – 2019
Brownini – 2018
Както ви харесва – 2018
Grime BG – 2018
Fine arc – 2018
Bezier Club – 2018
No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.