Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Мая Бочева

Мая Бочева

Дата и място на раждане: 24.05.1978 г. в София

Образование: Висше, бакалавър – Анимационна режисура в НБУ

Професионален опит: Работя, като аниматор по различни анимационни проекти, рекламни клипове, обучителни филмчета, клипове и т.н. Също така работя, като илюстратор в най-различни проекти, книги, списания и т.н.Имам опит в създаването и на малки бутикови игри. Създавам сосбствена мултимедийна поредица от интерактивни приказки с образователни елементи, които излизат на книги и на мобилни апликации.

Изложби: В различни национални изложби, лична изложба на фестивала Computer Space. Участия в изложби на „Златен кукер“ и международни излюжби.

Награди: 4 първи награди на международния фестивал Computer Space за „Кой светна луната?“ – офлайн мултимедия и за мобилна арт апликация, за личен сайт: www.wickyhouse.com, и още една за офлайн мултимедия за книгата: „Жълтурана-Сладурана и Стъкления Роби“ за Екобулпак. Също така на същият фестивал имам 2 втори награди – за дигитална илюстрация и за късометражен анимационен филм, както и плакет за цялостно творчество. Първа награда на международния конкурс WSA, който се организира с подкрепата на ООН – за мобилна апликация за „Кой светна луната?“ в областа на образователните апликации. Грамота от Българска асоциация по маркетинг за най-добър телевизионен клип за поредицата рекламни клипове, които създадох за Пършевица.

 

Илюстрирани произведения: Учебни помагала за пътна безопасност за издателство Рива.

Илюстрации за „Малка книжка за Оригиналния Софтуер“ – за Microsoft „Уики“ – комикс за деца на екологична тематика излизащ в рубрики в новото списание Дъга.

Илюстрации към учебно помагало: „Вълшебства – разкази за отпадъците“ – за Министерсвто на околната среда и водите

„Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“, „Приказки от 1001 нощ“ 1 и 2 част, „Класически приказки“, „Баба Яга“, „Песните на моя живот“, „Подбрани тостове“ – за издателство Дамян Яков

Сценарии и илюстрации на учебно помагало: „Приказка за Жълтурана Сладурана и Стъкления Роби“ – книга-игра за разделното събиране на отпадъци за Екобулпак.

Учебно помагало за разделното събиране на отпадъци за Екопак.

Илюстрации за „Списание 8“

„Кухненски слон“ и „Дракончето в мен“ на Жанет 45.

Малка книжка към Бърборино на издателство Фют.

За издателство „Ела“ – „Фантазии от картон + още нещо“ и „Мога да направя това“ – илюстрации.

„Рецептите на Мати“ – оформление и илюстрации за книга за „Зала Мати“ на НДК.

Поредица от „Класически приказки“ за Софтпрес – „Пепеляшка“, „Спящата красавица“, „Снежанка“, „Седемте козлета“ и „Бременските градски музиканти“.

Серия учебни помагала от 1-ви до 4-ти клас за EVN „Шишарко“ – на Петър Петров, издателство Пан

„Добросъците“ на Никола Райков

Личен проект за издателство ТАТ Криейтив – Мултимедийна пордеица за деца: „Туй-Онуй“ към която съм сценарист и илюстратор на книгите: „Кой светна луната?“, „Как се казва тази книга?“ и „Кой пази овцете?“ 

Любим илюстратор: Ольга Попугаева, Дмитрий Непомнящий, Pillot Frederic, Dominique Mertens, Капка Кънева, Кристина Иванова, Ирина Памиатних, Ралица Мануилова, Пенко и Сотир Гелеви и разбира се – Милена Радева!

Любима илюстрирана книга? „Эрмиты. Петербургская сказка“ – обожавам тази книга, заради детайлите, всички малки подробности, които създават цял приказен свят, заради овладяването на този детайл и укротяването му в едно красиво цяло. И не на последно място – живата линия и забавните персонажи.

Коя книга мечтаеш да илюстрираш? Мечтая да илюстрирам книгите от поредицата ми „Туй-Онуй“, защото до този момент ги правя изцяло в „извънработно време“ и не мога да се отдам спокойно на проекта. За книга на друг автор – приказките за Алиса в страната на чудесата и в Огледалния свят, които може и да са банални, като желание, но всъщност са ми любими и мисля, че бих допринесла със свои илюстрации и виждане върху тях. Също така съм се изкушавала да си представям илюстрации към Тери Пратчет. Но най-много обичам да илюстровам приказки, така че всеки сюжет в тази насока ми носи голямо удоволствие! Също така се разминавах често с Мая Дългъчева и така и не съм успяла все още да илюстровам нейна книга, а много бих искала!

Website: www.wikyhouse.com

Facebook/Instagram/Twitter page:

https://www.facebook.com/maya.bocheva
https://www.facebook.com/This-And-That

„Кой светна луната?“ – автор и илюстратор Мая Бочева, издателство ТАТ Криейтив, 2016 г. – личен проект от поредицата „Туй-Онуй“
„Как се казва тази книга?“ – автор и илюстратор Мая Бочева, издателство ТАТ Криейтив, 2016 г. – личен проект от поредицата „Туй-Онуй“
Илюстрация от „Как се казва тази книга?“ – автор и илюстратор Мая Бочева, издателство ТАТ Криейтив, 2016 г. – личен проект от поредицата „Туй-Онуй“
„Приказка за Жълтурана Сладурана и Стъкления Роби“ – за Екобулпак, 2007 г.
Илюстрация от „Баба Яга“ на издателство Дамян Яков – 2007 г.
Страница от комикса „Уики“, който излизаше 2003-та до 2005-та година
Илюстрации към учебно помагало: „Вълшебства – разкази за отпадъците“ за Министерство на околната среда и водите – 2006 г.
Корица лице и гръб на „Приказки от 1001 нощ“ 2-ра част за издателство Дамян Яков – 2006 г.
Илюстрация от“Шишарко“ – издателство Пан – 2013 г.
Илюстрация от серия учебни помагала за EVN – 2012-2014г.
Илюстрация от „Добросъците“ за Никола Райков – 2016 г.


Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.