Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Мария Стоянова

Месец май вече трета година посвещаваме на буквите. Първият път представихме техните създатели, вторият – калиграфията, тази година сме се насочили към логата и логотипите, затова… в четири поредни понеделника ще видите творбите на четирима (петима) колеги, които са посветили своето творчесто на тази нелека мисия. Започвахме със Светослав Станков, продължихме с Кристиян Терзиев, Letter Collective, а за финал – Мария Стоянова.

Мария Стоянова, Merryelle Design

Образование: Бакалавър в ТУ-София „Инженерен дизайн“

Професионален опит: Имам дългогодишен професионален опит в разработката на лого дизайн и фирмена идентичност. В последствие усетих силно влечение към сватбените покани и създадох онлайн магазин в една от големите световни платформи за продажба на сватбени и парти покани.

Изложби/проекти/награди/участия: Имам 33 победи в международни конкурси за лого в 99designs. Сега моите лога се използват от администраторите на сайта като пример и вдъхновение за последващи конкурси.

Какво всъщност означава да правиш лога/логотипи? Разкажи ни за твоя процес.

 Изработката на лого всъщност е доста отговорен, сложен и съзидателен процес. Логото е основата на всеки бранд и е символът, който представя даден бизнес пред света, то трябва да говори за бранда по един запомнящ се и впечатляващ начин.
Моят процес винаги започва с проучване и събиране на инспирация. Важно е да се знае повече за сферата на дейност на съответния бранд, както и таргет групата, която ще ползва услугите на фирмата. Предварително внимателно е обсъдена основната идея с клиента, неговите желания и предпочитания за стилистика, излъчване, цветове, типография, присъствието или не на определени символи и форми. Щом основната идея е на лице, започвам да изработвам примерни дизайн концепции. Скицирам ги на ръка или директно на графична програма. Обикновено толкова се задълбочавам в процеса и ми хрумват десетки варианти, от които избирам най-добрите и ги представям на клиента. Креативността, съчетана с технически приложим дизайн, за мен е работещата концепция за едно стойностно лого.

Логото/логотипът илюстрация ли е?

Логото в основата си е графичен знак и се стреми да бъде възможно най-минималистично и опростено, докато илюстрацията по-скоро представлява художествено изображение, съставено от повече детайли. Въпреки че бих казала в съвремието виждаме все повече лога с илюстративен характер, което стига да е съобразено с техническите изисквания и да бъде максимално прибрано и стилизирано, се получава доста ефектно.

Логото/логотип на какво си мечтаеш да създадеш?

За мен най-привлекателни са проектите в модната и козметичната индустрия, фотографията, арт, хендмейт студиа и др. Но изобщо не се ограничавам- харесвам да създавам както стилни и изчистени типографски дизайни, така и по-креативни и ще го видите в работата ми.

Какво най-често хората НЕ знаят за направата на логото/логотип? Кои са подводните камъни?

На пръв поглед създаването на едно лого изглежда лесна задача. Но когато се потопим в материята, разбираме, че съвсем не е така. Хората не знаят, че в тази сфера, както и във всяка друга, талантът е добро начало, но не е достатъчен, трябва да е подкрепен с много усилия, време, вдъхновение, търпение и постоянна работа. Тогава нещата се получават.

Любими примери, които са те вдъхновили в твоята работа?

Черпя вдъхновение от известни и не толкова известни за повечето творци, някои сред които дори художници (понякога и самата енергия на дадено произведение, или цветовете, дори и любовта на автора към работата си ме впечатлява).
Ще изброя няколко имена: Стефан Кънчев (безспорно бащата на българския графичен дизайн), Мирослав Живков, Цветан Илиев, Никола Ангелаков (последните двама са били мои преподаватели),
Продължавам с чуждестранни дизайнери и творци: Леонид Афремов, Dalibor Momchilovich, Erick Marinovich, Ceci New York- наскоро открих тази прекрасна дама, която изгради успешна компания и правят уникални покани и принтове

Website: www.merryelledesign.com

Facebook/Instagram/Twitter page:

Facebook: https://www.facebook.com/Merryelle-design-345158458954234
Instagram: @merryelle_design
Pinterest: https://www.pinterest.com/MerryElledesign/
Behance: https://www.behance.net/merryelle

The Lash Room (2013 г.)
Vienna Rose (2014 г.)
Versano Photography (2014 г.)
Kari O. Designs (2015 г.)
Farishtey Panwar Makeup & Hair (2015 г.)
Мerno Logo Design (2017 г.)
Events In Bloom (2017 г.)
Бутик „Бели Череши“ (2018 г.)
Amira Shop (2020 г.)

 

 

 

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.