Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Радослав Донев

Юли… време е за море, почивка и четене на плажа, затова този месец ще посветим на кориците и техните създатели.

Радослав Донев

Образование: Бакалавър, Визуални изкуства, НБУ

Професионален опит: Работя в едно от най-големите български издателства повече от 13 години, зад гърба си имам изработени повече 1000 корици. Правил съм корици за книгите на Луиз Пени, Стефан Цанев, Радостина Ангелова, Саймън Бекет, Джон Вердън, Мишел Гейбъл, Глен Бек, П. С. Каст, Фиона Макинтош, Алиса Паломбо, Силвия Дей, Ноа Хоули и още много други.

Наред с това през последните години съчетавам любимите си хобита – планинарството и фотографията, в цветни издания с фотописи; а заедно със съпругата ми, която е художник, създаваме поредица от авторски образователни издания за деца – атласи, карти и книги за оцветяване, чийто общ тираж вече надхвърля 70 000 екземпляра.

Изложби/проекти/награди:
Моя корица се нареди в ТОП 40 на най-добрите български корици, представени на Панаира на книгата във Франкфурт през 2014 г. Корицата е изработена за романа на Саймън Бекет – „Кървави белези“, на издателство „Софтпрес“. А иначе всеки български дом е моя изложбена зала, като се има предвид че едва ли има семейство, което да няма книга с корица, изработена от мен.

Какво всъщност означава да правиш корици? Разкажи ни за твоя процес: Първо провеждам с автора (или редактора) непринуден разговор за книгата и нейното послание. После изследваме заедно конкуренцията в жанра и го карам да се спира на корици които харесва, така разбирам какъв е вкусът му и с какво да се съобразя. След това измисляме 5 ключови думи, които според мен и автора най-добре отразяват сюжета на книгата, и чрез тях изграждам визуалните метафори. Стремя се да правя корици, които да имат разбираемо послание. Елементите трябва да насочват вниманието към съдържанието на книгата, а не към начина, по който е илюстрирана корицата. Ефектите не трябва да са самоцелни, но е добре да ги има, ако помагат за вникване в сюжета. Прекалено сложните и визуално натоварени корици не помагат за вникване в идеята на книгата. Понякога неправилния избор на формат също се отразява негативно, например не е добре да издаваш стихосбирка с формат на списание или трилър с формат на миниречник. Съвета ми към авторите е заглавието да е кратко – една или две думи, да е благозвучно и да се помни лесно.

Ако с автора сме уточнили всички необходими подробности, моята работа отнема не повече от 2 до 5 дни. (И/или нощи – това е процес, който не се вмества в рамките на работното време.)

Корицата илюстрация ли е? „Илюстрация“ идва от латинската дума за светлина – тя е нещо, което осветява, показва, обяснява. Корицата на книгата прави точно това – пояснява идеи, разказва истории, пресъздава атмосферата и емоциите в разказа. В известен смисъл тук целите са дори по-високи – защо често трябва да го направи бързо, да привлече от един поглед и да доведе до продажба.

Корица на кое произведение си мечтаеш да създадеш? Нямам подобни мечти, за мен всяка нова и непозната книга, за която трябва да правя корица, е предизвикателство. Работата ми като графичен дизайнер сама по себе си е сбъдната мечта!

Какво най-често хората НЕ знаят за корицата на една книга или за процеса на създаването ѝ? Изработването на корица е доста комплексен процес. Научих се да бъда търпелив, да вярвам, че ако един проект не стане от първия път, той задължително ще стане от третия или четвъртия опит, стига да продължаваш да вярваш в това, което правиш! От дългогодишната ми съвместна работа с много издателства и автори придобих онова рядко срещано качество да постигам баланс между идеите за корица на поръчителя и моите идеи, все пак вече имам изработени повече от 1000 корици на книги от най-различни жанрове.

Любими примери, които са те накарали да посегнеш към книга, заради корицата? Пресен пример са новите издания на книгите на Виктор Пасков, които си купих, въпреки че имам старите издания в библиотеката си.

Седем писма от Париж, изд. Софтпрес, 2015
Виенски апартамент, изд. Софтпрес, 2019
Духът на поета; Деца на света, изд. Софтпрес, 2012
Аз съм емоционално създание, изд. Софтпрес, 2010
Енциклопедия на житейската психология, изд. Софтпрес, 2010
Онова лято, изд. Софтпрес, 2015
Книга на тайните, изд. Софтпрес, 2015
Сенки в снега, изд. Софтпрес, 2017
Преди катастрофата, изд. Софтпрес, 2016
Кървави белези, изд. Софтпреср 2014

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.