Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяне на книга и изложба „Мрежи от независими пространства: Токио“

Scheduled Изложби Новини

Събитието представя книгата „Мрежи от независими пространства: Токио“, фрагменти от изложбата и оригиналните илюстрации на обектите от едноименното изследване. Изложбата е разделена на две половини – в Център за градска култура „Гифтед“ (ул. Иван Денкоглу 24) и Пространство за съвместна работа и изкуство „КО-ОП“ (бул. Янко Сакъзов 17).


Измежду токийските релси, магистрали, мостове и небостъргачи са закътани пространства, които приютяват ежедневните занимания на местните жители. Книгата „Мрежи от независими пространства: Токио“ разказва за общи градски пространства за риболов, земеделие, къмпинг, готвене, детска игра, клубове и квартални общности в най-големия метрополис в света. Тя описва един слабо познат образ на Токио, като представя архитектура, ползване, поведение и управление на единични примери и мрежи от независими пространства.
Идеята за независимост или де-институционализция на споделени занимания и общи пространства се развива от философи и интелектуалци като Иван Илич, Анри Льофевр и Елинор Остром. Днес, независимите пространства в градовете са практически израз на теоретичните идеи от началото на ХХ век. Те са както спонтанни, така и целенасочено търсени. Те се открояват ясно в периоди на криза, когато сплотени колективи се ангажират с политически, икономически и социални програми вплетени в обичайните им дейности. Подобни проекти включват споделени кухни, библиотеки, земеделски градини, алтернативни кина, експериментални училища, независими културни центрове, клубове по интереси, работилници, общностни пространства, които са платформи за директно общуване и споделяне на знания и ресурси между хората. Така, независимостта или де-институционализацията на общи пространства се доказва като устойчив модел за обединяване на хора със споделени интереси.

„Мрежи от независими пространства: Токио“ е изследване на архитект Иван Бонев, разработено между 2017 и 2019 в лабораторията на професор Йошихару Цукамото в Токийския Институт по Технологии. Изследването е завършено през лятото на 2020 заедно с илюстратора Виктория Паева, архитект Вероника Бонева и архитект Антон Керезов.
Книгата „Мрежи от независими пространства: Токио“ е каталог към едноименната изложба от есента на 2020 г., част от „31-те Дни на японската култура в България“, организирана от сдружение Трансформатори и Посолството на Япония в България.
20% от приходите от продажбите на книгата ще бъдат използвани от сдружение Трансформатори за подкрепа на независими проекти в обществена полза.

Организатори: Сдружение Трансформатори, Посолство на Япония в България
С подкрепата на: Японската Фондация
В партньорство с: Лаборатория Йошихару Цукамото – Токийски Институт по Технологии, Архитектурен Факултет – Университет по Архитектура Строителство и Геодезия, Направление Архитектура и Градоустройство – Столична Община, Съюз на Архитектите в България, Медия Сърф Комуникации, Център за градска култура Гифтед, Пространство за споделена работа и изкуство КО-ОП
Автор: арх. Иван Бонев
Скици: арх. Иван Бонев, Виктория Паева, арх. Вероника Бонева, Вероника Табакова, Силвия Чернева
Снимки: арх. Иван Бонев, арх. Антон Керезов
Графичен дизайн: Постстудио
Лаборатория Йошихару Цукамото: проф. арх. Йошихару Цукамото, ас. проф. арх. Фуминори Ноусаку, ас. проф. арх. Кей Сасаки, д-р арх. Сара Хаяши, арх. Селма Шимура, арх. Ханс Хенрик Фрике, арх. Иван Бонев
Сдружение Трансформатори: арх. Делчо Делчев, арх. Светлин Пеев, Виктория Паева, арх. Иван Бонев

Откриване: 1 март 2021 г., 18:00 ч.

Място: Център за градска култура „Гифтед“ (ул. Иван Денкоглу 24) и Пространство за съвместна работа и изкуство „КО-ОП“ (бул. Янко Сакъзов 17)

Закриване: 8 март 2021 г.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.