Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Призоваване на океана / Лотреамон“ – художествени илюстрации на Регина Далкалъчева

Scheduled Изложби Новини
Галерия "Аросита" Map

 

Авторски художествени илюстрации по „Призоваване на океана / ЛОТРЕАМОН“ и произтичаща от нея серия от 20 броя арт книги с неконвенционална пространствена форма и материалност, реализирана в лимитиран авторски тираж.
Художественотворческият проект на Регина Далкалъчева „Призоваване на океана / ЛОТРЕАМОН“ е удостоен с награда от Kulturreferat der Landeshauptstadt /München, Мюнхен в международен конкурс „Artist in Residence“ (2017 г.).
Концепцията на серията авторски художествени илюстрации и произтичащите от тях арт книги представляват авторска интерпретация на поезията в проза „Песните на Малдорор“ („Първа песен, девета строфа“) на граф дьо Лотреамон (Comte de Lautreamont – псевдоним на загадъчния френски поет Изидор Люсиен Дюкас), когото Андре Бретон обявява за пряк предшественик на сюрреализма. Считайки Лотреамон за прародител на използваната от сюрреалистите техника на автоматично писане, Андре Жид отбелязва в хвалебствията си: „Заедно с Рембо, а може би дори повече от Рембо, той е ключарят на литературата на утрешния ден.“

Откриване: 19 януари 2024 г., 18:00 ч.
Място: Галерия „Аросита“, ул. „Врабча“ 12А 
Закриване: 2 февруари 2024 г.

Източник: Sofia Art Galleries
Снимки: НХА

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.