Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Пролетен базар на книгата и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Започна традиционният Пролетен базар на книгата в НДК, който тази година се обедини заедно с второто издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Официалното откриването бе дело на председателя на АБК – Велизара Добрева, която изрази своята радост от факта, че фестивалът и базарът тази година ще се проведат едновременно и обеща от името на Асоциация българска книга, че тези две събития ще продължат да работят и да се развиват заедно. Тя благодари на всички издатели, писатели и илюстратори, които правят възможни подобни празници на книгата чрез своята работа.

Кметът на София – Йорданка Фандъкова също приветства гостите в Двореца на културата, тя отбеляза, че и двете събития са част от културната програма на Столична община и подчерта, че София е „един четящ град“ с много и разнообразни ивенти, които се провеждат през цялата година. „Дойде времето, в което по централните и скъпи улици и търговски обекти да се отварят книжарници и да се затварят бутици. Не беше отдавна времето, когато се случваше точно обратното!“

Официалната церемония завърши с откриването на изложбата на корици на детски книги на илюстратора Любен Зидаров. С типичната си самоирония, той обобщи, че един автор не трябва да говори за собствените си произведения, защото това значи, че или те не могат да говорят сами за себе си, или той не е успял да каже нищо.

Изложбата, ще може да бъде видяна в периода на Пролетния базар на книгата и ще бъде своеобразен фон на програмата на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, който се провежда в Мраморното фоайе.

Снимки и текст: Милена Радева

Велизара Добрева (председател на АБК)
Боил Банов (министър на културата)
Йорданка Фандъкова (кмет на София)

Любен Зидаров
Кметът на София Йорданка Фандъкова поздравява илюстратора Любен Зидаров

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.