Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Пролетен базар на книгата на открито 2018

Тъй като по време на този базар имах само няколко часа на разположение да пообиколя книжния форум, ще споделя по-скоро лична импресия, отколкото „репортаж”. Тази година, поради председателството на България на ЕС, НДК се превърна в окупирана зона, което не позволи традиционния панаир да се проведе в сградата. Затова пък далеч по-пролетно и свежо изглеждат шатровите площи в градинката пред „двореца”, някои от които на мястото на многоъгълния… „шедьовър” на Старчев. Времето също се оказа благосклонно към издателите и не ги удави, макар пък някои да споделиха, че жаркото слънце също не е плюс за книгите им.

Част от търговците бяха искрено разочаровани от обстановката, тъй като верните им читатели не знаели къде и кога ще бъде тазгодишното издание и участието им е по-скоро олимпийско, отколкото пазарно. За други обаче, решението за този панаир се явява като deus ex machina, защото ги поставя наравно с всички останали, а не на четвъртия етаж на тягостното НДК. Още докато вървях към градинката дочух няколко случайни разговора. Единият беше на двама охранители, които мъдро заключиха: „Нека чете народът!”, а другият на две възрасни жени, едната, от които не знаеше какво точно се случва в шатрите, но каза: „Нека да идем да видим!” В този ред на мисли, дали „Пролетния базар на книгата на открито” успя да привлече и случайни минувачи, или загуби голяма част от четящата си аудитория, превръщайки се в улично събитие?

Погледът ми само прелетя през щандовете, но няма как да не отбележа няколко издания изпълнени с илюстрациите на български художници, които си заслужават да им се обърне внимание.

На пъстрия щанд В7 откриваме две бебешки книжки – последна книга на Мая Бочева „Кой стаята разбърка” и „Чудовището Бу обича да яде“ на Станимира Петрова.

Катя Антонова представи своята последна книга именно на панаира – „Принцесешки истории” с илюстрации на младата художничка Мира Мирославова. Щандът е Б16, а издателството (разбира се!) е Рибка.

Издателство „Лист” (шатра 1) реализира единайсетата си книга от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”, чийто автор е Едуард Къмингс, а илюстратор е Юлиян Табаков.

Една от последните изненади в сферата на илюстрацията бе на издателство Ентусиаст (шатра 4), дело на Сотир Гелев (автор и илюстратор) – „Как Лора се научи да брои до десет“.

Съвсем „прясна” е и новата книга на Радостина Николова, автор на поредицата за мотовете, която ни запознава с „Кико без крила” и илюстрациите на Матея Аркова. Издателството е Мармот, под шапката на Мотовете (да няма объркване, Б17)

Наскоро излязоха и новите приключения на „Лупо и Тумба, част 1” на писателката Петя Кокудева с илюстрации на Ромина Беневенти, реализирани от „Жанет 45” (А15). Издателството представи и книгата на Виктор Самуилов „Нъцки”, разбира се с илюстрации от Люба Халева.

Срещнах се и с Никола Райков на щанд Б10, за чиято последна книга „Приказка от два свята” ви разказахме наскоро. Първият тираж май-май вече се изчерпа!

И не на последно място трябва да отбележим изложбата „Радост, тъга и надежда” – 16 илюстрации за детски книги от български художници, с  куратор Антон Стайков, в шатра В. Тя бе представена по време на Международния литературен фестивал за деца и младежи, който се проведе като част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Текст и снимки: Милена Радева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.