Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Рафаила Райкова, Розалина Буркова, Сара Христова

Рафаила Райкова е родена през 1992 г. в София. Завършва НУИИ “Илия Петров”

спец. “Илюстрация и оформление на книгата”. Същата година печели Национален конкурс за учебна рисунка  и влиза на първо място в Националната Художествена Академия – специалност “Книга и Печатна графика“. Завършва бакалавърската си степен при проф. Виктор Паунов. През 2016 г. издава първия си авторски комикс роман с името “Стопаните на Луната и Слънцето“.

Рафаила е уаствала в множество конкурси и изложби, някои от които в България, Испания, Холандия, Англия и Белгия. С годините любовта ѝ към книгата ражда и любов към киното. Запознава се с режисьора Любо Йончев, с когото работи по българските филми  “Каин“ и  “Падаща Звезда “ като сторибордист и графичен дизайнер. Среща се още и с аниматора  Димитър Петров, с когото работи по анимационния сериал  “Златната Ябълка“ като дизайнер на типажи.  През 2016 г. Рафаила решава да замине за Лондон и става консепт артист в награждаваното с Еми студио за анимация и визуални ефекти “Jellyfish Pictures“ – London където работи с художниците  Джеймс Грант и Рос Бърт. Успоредно с това, тя е и илюстратор към българското списание “Осем“. По същото време взима участие отново като сторибордист в британския късометражен филмов проект  “Black Shore“ на режисьора  Джон Парк. След година работа по продукции към BBC и пълнометражни филми, тя се връща в България, но работейки  отново като концепт артист за друго английско анимационно студио – “Unanico Group“.

За нея книгите и киното са колкото близки по природа, толкова и далечни, но и двата типа професии я вдъхновяват да разказва истории в картини, движещи се или не.

https://www.behance.net/kitaiskamoneta

https://rafiraikova.wixsite.com/portfolio

Рафайла Райкова “Нарисувах си стая” 2017

Розалина Буркова е илюстратор и 2D аниматор на свободна практика, живеещ в Барселона. Тя завършва моден дизайн в Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон през 2015 г., но чрез множество стечения на обстоятелствата се насочва към илюстрацията и постепенно се научава да анимира. Работата и обхваща музикални видеоклипове, реклама, опаковъчен дизайн, илюстрации за различни публикации и продукти по цял свят. Сред клиентите ѝ са Gucci, The Human Rights Watch, Fashion Revolution, Ultra Music, Polyvnyl Records, Galantis, I/Tems Desing и други.

Розалина Буркова “Exotic Landscape II” 2016

Сара е родена и израснала в София и веднага след като завършва 134-то СОУ „Димчо Дебелянов“ се мести в Кардиф (Уелс), за да започне бакалавърската си степен в курс „Илюстрация“ в CSAD, Cardiff School Of Art and Design. Още преди да завърши, Сара поема редица проекти, сред които са илюстрации и корица за книгата на Вера Петрова „Завихряне“ и корици на музикални албуми, сред които „A Lullaby for a Dying Star“ на LECU. По това време участва в първата си голяма изложба в Бристол (Англия), Within/Without. След като завършва университет през Май 2016, Сара остава в Кардиф, където продължава да се занимава с изкуство в различни форми. Същото лято става директор на декор и сценография за TRUEFEST, един от най-големите музикални фестивали в Уелс, и освен това организира театрални пърформанси по различни теми, за които също прави костюми и грим. В момента Сара работи по корица за първия албум на групата „Sock“ и две анимации за музикални клипове. Най-скорошното ѝ изявление е като куратор и организатор на изложбата „Off Track“ за млади ъндърграунд художници и артисти в Кардиф.

Сара Хрисmова “//FML” 2017

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.