Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Ревю: „Кой стаята разбърка? Леле! Всичко се обърка!”

 

„Кой стаята разбърка? Леле! Всичко се обърка!”

Автор: Мая Бочева-Уики

Илюстрации: Мая Бочева-Уики

Издателство: Tat creative

 

Да пишеш и илюстрираш собствените си истории не е лесно. Но да напишеш бебешка книжка в рими и да я илюстрираш сам – никак не е лесно. „Кой стаята разбърка? Леле! Всичко се обърка!” е дебютът на Мая Бочева в бебешкия свят. И не, няма да си говорим за „доматът е червен, а зелето е зелено”, а тук ще откриете, че една бебешка книжка може да бъде истинско приключение.

Вече познавате Любка, представихме ви я в последната книга на Мая, която беше посветена на времето и часовника. Тук обаче Любка е все още малка и тепърва открива света и по-точно – стаята си. Симпатичният харизматичен образ на малката червенокоска няма как да не грабне детското внимание, а игрите ѝ са повече от забавни.

Но нека се вгледаме в илюстрациите, които Мая Бочева е създала. Както и в други случаи сме отбелязвали, няма как да сбъркате автора, дори и да не обърнете внимание на информацията на корицата. Независимо че тази книжка е насочена към най-ранната възрастова група (около 2 г.), илюстраторката остава вярна на стила си и не променя виждането си за изграждане на композицията, характера или оформлението на книгата. Фактът, че тази образност „работи” и в книгите за по-големи, и в книгите за по-малки, определено показва, че един художник-илюстратор може да отстоява собствената си визия за естетика независимо от предразсъдъците на педагогиката. Ъгловати завъртулки оформят силуетите на обектите, неправилната перспектива спомага за отварянето на пространството, а различни елементи и скрити детайли дебнат отвсякъде. Именно тези малки „грешки” правят творбите на Мая Бочева толкова привлекателни за децата и забавни за самите родите, които питат, търсят и играят, без предварително да знаят отговорите на задачките. Повечето герои вече ги познаваме – плюшените играчки, вечно мотащият се из страниците чорап, Часко – часовникът, както и бабата на Любка, която разлиства „Кой светна луната?”. И в цялата тази лудница и бъркотия от цветове и форми Мая се чувства като у дома си, а читателят все едно е на парти в стаята.

Много логично и удачно авторката е заложила на каширана книжка със заоблени ръбове, които са безопасни за децата. От друга страна, печатът и изработката на изданието са изключително професионални.

С тази книжка Мая Бочева доказва, че има потенциала да развие творчеството си в една по-различна посока. Надяваме се да не се откаже от нея и да последват и други „бебешки истории”.

Tекст и снимки: Милена Радева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.