Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

“Романтикът Димитър Добрович 1816-1905” от Ружа Маринска взе приза в категорията “Изкуство на книгата”

Романът “Камбаната” на Недялко Славов взе Националната награда “Христо Г. Данов” за художествена литература, а фолклористът, писател и професор от Великотърновския университет Анчо Калоянов – отличието за цялостен принос към българската книжовност. Наградите, учредени от Министерството на културата и община Пловдив, бяха връчени снощи в къщата-музей на големия български издател в рамките на инициативата “Пловдив чете”.
Те се присъждат ежегодно на писатели, преводачи, книгоразпространители, библиотеки и журналисти, допринесли за развитието на българската литература. В журито тази година бяха Георги Ангелов, Румен Леонидов, Цочо Бояджиев и Кирил Гогов, а наградите бяха връчени от заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Романът на Недялко Славов бе избран в конкуренцията на “Последната територия” на Момчил Николов и “Чамкория” на Милен Русков. В категорията за преводна литература наградата отиде при Майа Разбойникова-Фратева за превода й на “Писма до един млад поет. Писма до една млада жена” от Райнер Мария Рилке. В категорията за хуманитаристика отличието “Христо Г. Данов” отиде при Христо Трендафилов за “Цар и век. Времето на Симеона” – издание на Университетско издателство “Епископ Константин Преславски” и “Фабер”.

Издателството на Нов български университет получи приза за “Изкуство на книгата” за “Романтикът Димитър Добрович 1816-1905” от Ружа Маринска, а в категорията “Издание за деца” бе отличена “Няма грешка, има смешка” на Васил Сотиров.

Пламен Божилов, книжар от пл. “Славейков” в София взе “Христо Г. Данов” за книгоразпространение, а наградата за представяне на българската книга бе присъдена на Юрий Дачев и предаването “Рецепта за култура” по БНТ2. За библиотека на годината бе посочена регионалната “Априлов-Палаузов” в Габрово. В последната категория – “Електронно издаване и нови технологии” призът отиде при сайта “Аз чета”.

Източник: Дневник

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.