Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Сестра ми Мая от небето“

На 16 юни 2017 г. в Пекарната „The Art Of Love“ фондация „Макове за Мери“ представиха с изложба на илюстрации книгата „Сестра ми Мая от небето“. Смело можем да твърдим, че подобно издание на българския пазар трудно може да бъде открито, камо ли създадено от родни автори. Историята е дело на доктор Бояна Петкова, а илюстрациите на художничката Весела Кучева.

В стремежа си „запазят“ децата си от всичко лошо, родителите, често пъти не знаят как да говорят за тежките моменти в живота, а загубата на дете, може би е един от най-тежките и трудни за цялото семейство. Именно в тази лична човешка драма ни пренася детската книжка „Сестра ми Мая от небето“, която по много красив и нежен начин говори и на децата, и на родителите. Илюстрациите от своя страна допълват текста и самите те провокират диалог, докато четете или разглеждате изданието.

Ние ще представим по-подробно илюстрациите и техния автор Весела Кучева възможно най-скоро, а ето какво сподели в страницата на събитието и д-р Бояна Петкова: „Още нещо исках да ви разкажа за книгата. От печатницата помолиха да сложим допълнителни страници в края, за да може да се подвърже хубаво книгата. Признавам си, че така и не отворих финализирания файл, който Весето ми изпрати, просто ѝ се доверих… И вчера гледам, на предпоследната страница след съдържанието – дъга. И питам Весето дали знае, че бебетата, родени след загуба, на английски се наричат Rainbow babies, бебета-дъга, родени от срещата на слънцето с дъжда? Не, казва ми Весето… просто така ми дойде да го нарисувам. И така, надявам се, че това е началото на един по-голям разговор, защото има още много работа.“

Снимки: FB event

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.