Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„СЛОВОПЛЕТ: Ръкопис във вектори“ – филм/изложба

Scheduled Изложби Новини
SOHO Sofia Map
Идеята за съвместния проект „СЛОВОПЛЕТ“ скита дълго из визуалните разкази на Емилиян, преди да намери своя пристан в неповторимия ръкописен почерк на Калин (Стопан) и да получи подкрепата на Fontfabric. Така се оформя финално и продължава мисията за разпространяване на българската дигитална кирилица.
Пътешествието на един шрифт от мастило върху хартия до вектори на голям и малък екран вдъхновява Емилиян да направи късометражния филм „Словоплет“!
Щастливи сме да ви поканим на премиерната му прожекция в чест на красотата и многовековната история на българската писменост!
А за да бъде цялото преживяване незабравимо, всеки ще може да отнесе къс от „Словоплет“ със себе си, а именно нов функциониращ шрифт от Fontfabric, базиран на ръкописа на Стопан.
====================
Програма:
Начало на прожекция: 19:00ч.
Представяне на нов шрифт “Друмник” (Drumnik): 21:00ч.
Очакваме ви!
Специални благодарности на домакините на събитието SOHO Sofia!
=====================
Повече за хората зад „СЛОВОПЛЕТ“
Емилиян Николов е видеограф, който през последните години развива способността си за заснемане и разказване на истории чрез видеа. Вярва в силата на визуалния разказ като начин да остави послание към обществото. Този проект е самостоятелната му продукция, но също така е горд съосновател на документалната видео поредица “48 часа“.
https://www.facebook.com/fortyeighthoursdocs/
Официален трейлър към проекта 48 ЧАСА – тук.
Калин Даскалов – Стопан е самоук книговезец в София. Tой черпи вдъхновение от ръкописните ни паметници, но ги изменя чрез по-фини западни техники и материали. Стремежът му е да преведе книгата от занаятчийски в художествен обект, като я постави в един нов, фантастичен български контекст. Този диалог с една прекъсната традиция намира образ чрез общата работа на цялото му семейство. Стопан пише авторските текстове и гравюри върху ръчно изработена хартия, подвързани в многопластови произведения на изкуството в книжна форма. Баща му Иво Даскалов е бижутер, гравьор и дърводелец. Майка му Гергана Даскалова изработва художествено плетиво, тъкан и бродерия.
Fontfabric е българско дигитално шрифтово студио, основано в София през 2008 г. от Светослав Симов. 14 години по-късно студиото е добре познато на световната типографска сцена и работи неспирно за популяризирането на родното шрифтово изкуство и българската кирилица.
Източник: FB event

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.