Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

SoEXHIBITION – Детски игри

Scheduled Изложби Новини
SOHO Map

SoEXHIBITION е зареждането на стените в SOHO с храна за душата под формата на картини, фотографии и инсталации.

В края на лятото слънцето продължава да гали дните ни, а мислите, за разлика от нас самите, все още не са се завърнали от моретата и планините. Затова за поне още мъничко избираме да гледаме към безгрижието на битието чрез творбите на Цвета Петрова и изложбата ѝ „Детски игри”. Защото когато си малък, а въображението безкрайно, дори и без да мърдаш от вкъщи, фантазията ти те отнася на безброй пътешествия. Защото когато тичаш като ракета през поляната, всичко наоколо се замъглява в цветни петна. Защото огрените от слънцето сапунени балончета са чудо на чудесата, а когато падне летният дъжд, това означава само едно – цап-царап смело из локвите. Ваната пък е цял океан, а всяка капачка – параход.

Разбира се, всеки има различно детство, но опитаме ли се, няма как да не си спомним магията в най-“обикновените” случки. Именно заради нея акварелите на Цвета ни докосват. Връщат ни сред образи от времето, когато отговорността, от която страдат порасналите, все още беше абстракция. А стилистиката навява главната подтема – носталгията, защото ни носи усещане за неусетно изплъзнали се времена. Спомени, които рисуват лека усмивка по лицата ни, изразяваща преплитащо се чувство за тъга с доволството от преживяното.

В творбите ѝ оживява детето в нея, което кара колело с тайфата по чакълената пътека покрай река Росица и тополите. Детето, което гони кокошките на баба си по двора в Севлиево, след като часове наред ги е учило да летят. А пък хартиени корабчета, пускани да плават в Черно море, са внушителни машини в борба за оцеляване. Цвета споделя, че за нея детството са летата при баба ѝ, където с групата съседски деца са прекарвали заедно времето си от сутрин до вечер, измисляйки всевъзможни игри. Игри с тебешири, пръчки, отвари от кал и цветя, защото когато си мъничък, всичко значи много повече и ти самият си по-истински и само остава да не забравиш за себе си, докато ставаш по-голям.

Цвета Петрова е илюстратор, който работи главно над книжки за деца. Като човек и артист, живял „по чужбините”, дъхът на носталгията често се усеща в творбите ѝ, намерили вдъхновение именно там – назад из най-“обикновените” спомени. Завършила е “Пластични изкуства” в Бордо, където участва в две сборни изложби с френските си колеги. Едната е на тема плакати по Twin Peaks и за още повече туист се помещава на лодка, плаваща по реката. Последва магистратура “Илюстрации” в Портсмът и завръщане в родния град – Варна и две самостоятелни изложби. Сред участията й ни впечатлява включването й в проекта на Parakids, чрез който историите на 7 необикновени деца оживяват с помощта на 7 илюстратора, за да надникнем отвъд затрудненията им към необятното им въображение. Повече за нея можете да откриете тук Clementine Petrova – Art & Illustration.

Изложбата съдържа 30 илюстрации, които можете да разгледате в рамките на седмица в зала SoHALL, като разбира се ви съветваме да го направите на откриването, за да ви срещнем с авторката.

Откриване: 26 септември 2019 г., 19:00 ч.

Място: SOHO, ул. Искър №4

Закриване: 4 октомври 2019 г.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.