Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

SoEXHIBITION • Свят в цвят – изложба на Нанда Ментешева

Scheduled Изложби Новини
SOHO Sofia Map

“Въобще, както съм забелязал, почти всички неща в този свят изглеждат много по-добре на картини, отколкото в действителност.“ е казал Джеръм Джеръм.

Затова, но и далеч не само, искаме да ви покажем живописта на Нанда Бенжамен Ментешева, която е нейния свят и начин на съществуване. Кръстена на връх “Нанда Деви”, което на санскрит значи „богинята на блаженството“, младата авторка съвсем не седи на едно място, ами във вечно пътешествие из света запечатва картините, които се разкриват пред очите ѝ. Дори самото си рисуване описва като пътешествие. Пътешествие към себе си. А стила си като съществуване на посока, но не и на крайна цел.

С дебютната си самостоятелна изложба “Свят в цвят” Нанда ни кани в дома си, който е буквално по пътя между България и далечни и не толкова далечни кътчета на света. Фокусът е върху онези малки тихи моменти, в които светлината е водеща, а цветовете те пренасят на брега на гръцкото море, със свежия му полъх по кожата, докато притваряш очи заради яркото слънце, отразяващо се във водата. Крачка встрани и чайките са заменени от свирката на влак, приближаващ централната гара в Будапеща. Малко по-нататък в очите ти се завихря фиеста от цветовете на сградите в Мексико. След това си насред добре познатата и любима София и се чудиш дали си попадал точно на тази гледка или просто ти е свойска.

Желанието на Нанда е да насочи вниманието ни върху малките моменти, които преминават покрай всеки от нас и ни доближават към самите нас.

Нанда е визуален артист – дигитален номад от София. Последните години живее и твори предимно между България, Чехия, Гърция, Англия и Португалия, съвместявайки живота на фриланс графичен дизайнер с този на бохем артист. Друга нейна страна е любовта ѝ към връзката между изкуството и технологиите. През изминалата година реализира интерактивна пространствена книга със светлина “Светлосън” (финансиран НФК), която скоро ще бъде издадена. По време на международна резиденция в Унгария създава на аудио-визуалната инсталация “FactorY”.

Изложбата съдържа 45 дигитални илюстрации, печатани на арт хартия, които можете да разгледате до средата на ноември в SOHO.

Откриване: 14 октомври 2022 г., 19:00 ч.

Място: SOHO Sofia, ул. „Искър“ №4

Източник: Facebook event

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.