Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Спартак Паскалевски с изложба на илюстрации във Велико Търново

Изложбата на проф. д.изк.н. Спартак Паскалевски, във Велико Търново, включва серия илюстрации и живописни творби.
Илюстрациите са създадени по повод новоизлязлата книга с басни “Гарван гарвану око не вади” на търновския поет Антон Труфев, авторитетно осъществена от библиотека “П.Р. Славейков” във Велико Търново.
Образният свят на басните са в основата на творческите идеи, реализирани в експозицията. Затова художникът е дал забавно и интригуващо название на изложбата “А..? е Басня”. Поредицата от илюстрации са основа за инвенции и интерпретация на алегоричния и метафоричен свят на Антон Труфев.
В интерпретацията на художника алегорията и метафората въвличат не само в съдържателните аспекти на баснята, но и във въздействието им като естетически значения на формата и цвета.
Изложбата включва още няколко цикъла. “Амадеус” е инспириран от идеите на Моцарт за свободата, любовта, правото и справедливостта. Всяка от представените четири творби е вдъхновена от отделна опера на Моцарт и вариационно развива посочените темите за перипетиите на любовта (“Сватбата на Фигаро” и “Отвличане от сарая”), за щастието (“Вълшебната флейта”) и справедливостта при неизбежното възмездие (финала на “Дон Жуан”). Художникът създава и творба, посветена на “Реквиема” на Моцарт, на вечната борба между живота и смъртта, между човешкия порив към съвършенство и изпитанията на съдбата в тържеството на настъпващото финално умиротворение.
Експозицията включва и триптиха “Фонтан на глупостта”, който е част от множество вариации на тема, инспирирана от ироничното философско творчество на Еразъм Ротердамски, както и диптиха “Когато…”, който носи духа на автобиографична самоирония.

Изложбата ще бъде експонирана до 30 септември 2017г. в изложбени зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Изложбата „А .. е? Басня“ е посветена на Антон Труфев /1939-2017/и е в сътрудничество с  ТРАПЕЗИЯ, Антон Труфев,  Дешка Денева, Милка Денева и Спартак Паскалевски

Източник и снимки: изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.