Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

To Me, To You – имерсивна изложба-инсталация на Stalker since 1993 & Borislava Made it

Scheduled Изложби Новини
Интер Експо Център Map

 

Най-често задаваният въпрос като се видим е “Как си?”, а най-честите отговори след него са “Добре” или “Горе-долу”, или “Бива”. Все хубави новини, нали?

Изложбата “To Me, To You” е отговорът на горния въпрос, който не искаме да чуем, но в повечето случаи и не искаме да дадем. Тя отговаря за онова тъмно място, което е по- страшно от загасена лампа в детска стая. Място, на което, ако не сме били – не бихме искали да бъдем, а ако пък така са е случило и сме го посетили, то си благодарим, че сме себе си и можем да си позволим, когато се налага да отговорим просто “Зле”.

Депресията – това тъй тежко състояние на ума, духа и тялото ще се открие във всяка една от илюстрациите на “To Me, To You”. Целият арт на изложбата е подписан с болката, страха, гнева, апатията, примирението, отчуждението, самотата, безсънието и още хиляди състояния, които демоните ни изравят от най-свидните кътчета в нас, за да ни покажат, че сме уязвими. Ще се проследи трънливият и много грозен път, по който краката ни мислено късат всеки един чифт обувки, опитвайки се да преминат от там и стигнат заветното “добре съм, наистина съм добре”.

Депресията е мълчаливо място изпълнено с оглушителни крясъци. Това е и причината Михаела (Stalker Since 1993) и Борислава (Borislava MadeIt) Караджови да вкарат звук, за да може следващият тръгнал по пътя да мине знаейки, че и след най-опустошителната буря има слънце, което чака да изгрее.
Илюстраторките, работейки и заедно под псевдонима Sisters in draw, поставят в основата на предстоящата изложба именно това психологично състояние, вдигайки булото на неосведомеността и отваряйки място на съпричастието, състраданието и най-вече помощта, която е истински нужна в такива моменти.
В тази мисия до тях са и артистите Гена, Григовор, Мила Роберт, които с думите и музиката си ще допринесат за аудио-визуалното преживяване на илюстрациите. Още едно доказателство за добрата и най-вече нужна работа по идеята на Михаела и Борислава е и късометражният филм на Мартин Граховски, който документира работата по проекта на илюстраторките. Запечатва целия процес от идеята до реализацията и позволява досег до най-личните преживявания на Sisters in draw. Във филма ще се види и арт резиденцията, предшестваща изложбата. Там всички участващи артисти споделят лични истории, свързани с депресията и изработват процес, по който да колаборират. Целият блясък на проекта “To Me, To You” ще може да се види от 11.10 до 30.10, Буферен паркинг на метростанция „Интер Експо Център“ (ниво 2, вход откъм метростанцията).

Прожекцията на филма ще се състои на 17.10 от 21:00 часа в Дом на киното. След нея ще има и дискусионен панел с участници, психолози и гости.

Тази изложба е началото към това да изтрием механичният отговор и да сме готови да кажем и чуем, ама честно, какво следва след “как си?“

––

Проектът е част от творческата програма на Visionary за 2022 г. и се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” – програма “Едногодишен грант” – 2021, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ – 2021, и финансовата подкрепа на Столична Програма “Култура”.

Източник: Facebook event

 

Откриване: 11 октомври 2022 г., 19:00 ч.

Място: Буферен паркинг Интер Експо Център, булевард „Цариградско шосе“ №90

Закриване: 30 октомври 2022 г.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.