Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Tретата годишна изложба на ДАФНИ „Птиците на Европа“

Scheduled Изложби Новини
РИМ-Благоевград Map

Един дълго подготвян проект, който е реализиран от Регионален исторически музей – София със съдействието на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, Националния природонаучен музей, Националната художествена академия, Националната художествена галерия, Националния литературен музей, Националния политехнически музей, Софийска градска художествена галерия, Централния държавен архив, Аукционна къща „Енакор“ и издателство „Пенсофт“.

В изложбата са показани за първи път оригинални акварели от автори като Джон Джерард Кьолеманс, Еди де Маес от Холандия, Отто Клайншмидт, Бруно Гайслер от Германия, Стефан фон Нецсей от Австроунгария и други, обединени от работата за едно от най-престижните орнитологични издания – „Естествена история на птиците на Централна Европа“.

Безценните творби са показани в контекста на развитието на музейното дело, на изкуството и културата в столицата след Освобождението, посредством включването на архивни фотографии, декоративно-приложни проекти, ранни примери от творчеството на някои от най-известните български художници, предоставени от Музейната сбирка на НХА и Националния литературен музей. Сред тях са автори като Иван Милев, Харалампи Тачев и Николай Ростовцев.

Иван Милев. Горски птици. Проект за корица. Национален литературен музей.

Цар Фердинанд и неговите лични интереси имат важна роля за основаването и бързото първоначално развитие на институции като Националния природонаучен музей, Националната художествена академия, Първият столичен зоопарк, на първите музейни сбирки и колекции у нас.

Посещение на цар Фердинанд в Зоологическата градина. Архивна фотография.
РИМ – София.

В изложбата за първи път е показан негов официален портрет, дело на световно признатият български художник Никола Михайлов, изобразил някои от най-влиятелните исторически липности в света, оставили следа в политическия и културен живот за разглеждания период. Въпреки това до момента този портрет не е публикуван, нито показван пред публика. Предоставен е от Аукционна къща „Енакор“.

Никола Михайлов. Официален портрет на цар Фердинанд. Аукционна къща „Енакор“.

Изложбата е обогатена от сервиз за сервиране на дивеч от царския фонд на Националния политехнически музей, една скулптура – „Семейство рибари“ от Софийска градска художествената галерия.

Съд от дворцовото имущество на цар Фердинанд от сервиз за сервиране на дивеч. произведен в периода 1862- 1904 от английската фирма BROWN-WESTHEAD & CO. Национален политехнически музей.

Tретата годишна изложба на ДАФНИ (Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори) е озаглавена „Птиците на Европа“ и е посветена на първото представяне на оригиналните илюстрации и изданието „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа“ в изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“.

Утвърдени български художници и млади автори представят съвременна интерпретация на темата.

Анелия Пашова, Асен Игнатов, Валентин Катранджиев, Венцисласв Кръстев, Виктор Василев, Владимир Николов, Георги Пчеларов, Деница Пенева, Дина Рогатньiх, Добрил Янков, Илия Бояров, Камен Бакърджиев, Людмил Илиев, Любка Маринкова, Любен Домозетски, Мария Крумовска, Марияна Николай Пашева, Милена Радева, Невена Иванова, Ралица Велева, Славена Пенева, Теодора Пешева, Лалка Тодорова и Илина Стойнова.

На откриването на двете изложби   „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ и „Птиците на Европа“ в Нощта на музеите ще бъде представен и каталогът, издаден от РИМ – София със съдействието на издателство „Пенсофт“.

Част от оригиналните акварели, публикувани в 12-те тома на Науман, са показани в каталога заедно с авторските бележки в полетата около изображенията. Така са експонирани и избраните 65 оригинални акварела в изложбата.

Откриване: 18 май 2019 г., 19:30

Място: РИМ-Благоевград, ул. Рила 1

Закриване: 30 юни 2019 г.

Текст и снимки: РИМ-София

Георги Пчеларов. Европейски козодой. Акварел. 2018.

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.