Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Ученическата изложба „Lorem Ipsum“ в галерия „Дебют“

На 15 септември 2017 г., в галерия „Дебют“, бе открита изложба, наречена „Lorem Ipsum“.

Експозицията бележи началото както на новия творчески сезон на галерия „Дебют“, така и на новата учебна година за учениците и учителите от Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров“. Авторите, чиито творби са представени в пространството на галерията, са учениците от ХІ и ХІІ клас, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“.

Мотото на изложбата „Lorem Ipsum“ насочва зрителя към търсената идейна и съдържателна особеност на експозицията. Lorem Ipsum е един от най-често използваните термини в печатарската индустрия и графичния дизайн. Поставяйки словосъчетанието, художникът маркира място в полето на страницата, където на по-късен етап от оформлението ще  позиционира текста.    Манипулирайки Lorem Ipsum избира шрифта, размера, цвета и другите типографски особености и по този начин визуално подготвя съотношението между текста и изображението.

Специалността, в която се обучават представените на изложбата автори – „Илюстрация и оформление на книгата“ предполага честото използване на Lorem Ipsum. Илюстрацията е едно цяло с текста, който придружава и допълва, и с книжното тяло – краен продукт от съчетаването на текст, илюстрация и графично оформление.

Изложбата е резултат от учебна задача, поставена на младите художници от тяхната преподавателка и ръководител на специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ Александра Гогова, която е и куратор на експозицията. Задачата е изработка на списание с илюстрации на комикси, класически произведения, детски приказки, както и на авторски текстове.[1]

Представените произведения са една своеобразна демонстрация на прогреса и професионалната подготовка на учениците. Задачата, която се явява и обединителна линия на експозицията, провокира авторите да развият свой индивидуален подход на работа. Имайки пълната свобода да изберат литературно произведение, което да интерпретират, метода на работа, техниките и материалите, учениците изпълняват заданието, което от скучна учебна задача се превръща в предизвикателство. Виждаме и резултата в галерия „Дебют“ – огромен диапазон от изразни средства и пластически език – класически форми на илюстрация и графично оформление, както и съвременни експериментални форми като инсталации.

Избраните от учениците текстове са изключително разнообразни, в зависимост от личните предпочитания на всеки един от тях. Можем да срещнем творби от популярни автори като Толкин, Артър Конан Дойл, Николай Хайтов, Кенет Грейъм, Жул Верн, Рансъм Ригс, Крис Удингс. Някои избират да илюстрират моменти от старогръцката митология, от приказките на Братя Грим, от историите за Пинокио на Карло Колоди, за Алиса и за вълшебника от Оз. Светото Писание също става обект на интерпретация –  библейският разказ за Вавилонската кула вдъхновява Тодор Рабаджийски да създаде авторска книжка, инсталация и плакат. Авторските книжки/комикси на Елица Николова, Тодор Георгиев, Преслав Владов и Ралица Алексиева, както и сценографията на Калина Бонева разчупват разбирането за ученическо творчество. Изключителен интерес предизвиква и табло, събрало няколко постера, инспирирани от либретото на операта „Парсифал“ от Вагнер.

Изброените примери свидетелстват за сериозното отношение на учениците към материята, с която се занимават. Литературната основа, авторски създадените текстове за илюстриране, разнообразието от материали, техники, изразни средства, пластически език и стилистика на творбите от изложбата, красноречиво показват индивидуалните качества на всеки един от авторите, неговото светоусещане и подход към тълкуване на съдържанието.

Изложбата „Lorem Ipsum“ на учениците от ХІ и ХІІ клас в НУИИ „Илия Петров“  може да бъде видяна до 13 октомври в галерия „Дебют“.

[1] Идеята за наименованието на изложбата също е свързана с поставената задача. По думите на Александра Гогова: „докато направят конструкцията на самото списание, навсякъде учениците заместваха текста с цитата Lorem Ipsum “ – интервю с куратора по БНР – http://bnr.bg/post/100873633/lorem-ipsum

Текст: Екатерина Михайлова – главен уредник в галерия „Сердика“; студент IV курс в катедра „Изкуствознание“ на НХА

Снимки: Милена Радева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.