Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

VII дискусия на НЦК – 2017 г.

Поредната дискусия в Годината на детската книга – инициатива на Национален център за книгата, НДК – постави въпроса за романите за тийнейджъри и това какви проблеми разглеждат те. В дискусията в Литературен клуб „Перото“ се включиха Рада Петрова от издателство „Егмонт”, Мария Чунчева от издателство „Ентусиаст”, Милена Ташева – издателство „Софтпрес”, Анастасия Карнаух – главен редактор на сайта „Читател“ и Александър Кръстев от сайта „Аз чета”.

Участниците се обединиха около заключението, че тийнейджърите искат да четат книги, в чиито герои да се припознаят. Най-честите теми, които присъстват в книгите за юноши, са тези за любов, приятелство, отношение с родителите, смърт, самоубийство, отношение с различните. Според специалистите родителите често смятат за странно, че децата им посягат към подобни теми, но тези книги всъщност са добър инструмент за провокиране на дебат с децата.

Важен акцент в дискусията бе езикът, с който се говори на тийнейджърите от страниците на книгите. Този език  трябва да е разбираем и близък до тях. Ако тонът е назидателен, то той определено буди недоверие. Тийнейджърите трябва да приемат авторите като хора, с които те самите биха се асоциирали. „Родителите се страхуват от това, което не разбират. Те биха се чувствали много по-спокойни, ако видят детето им да чете „проверена“ книга, сподели Рада Петрова от издателство „Егмонт”.

Участниците в дискусията обсъдиха и актуалната тема за блогърите и до колко определяща е тяхната роля. Според Анастасия Карнаух – главен редактор на сайта „Читател“ – „всеки тийнейджър, който чете, си има свой ментор – блогър. Страхотната роля на блогърите, е че те привличат новите читатели. Всеки тийнейджър намира видео канал или блог, който започва да следи. Ако книгата, която си му предложили в блога, не му харесва, той преминава на друга“.

В заключение специалистите отправиха препоръка към  родителите да четат книгите, които се харесват на техните деца, но да го правят през призмата на тийнейджъри.
Текст: НЦК
Снимки: Орлин Огнянов (НЦК)

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.