Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

VIII дискусия на НЦК – 2017 г.

Традиционната дискусия, която Национален център за книгата – НДК организира в Годината на детската книга, този път беше посветена на темата за съвременните детски книги и как те достигат до децата.

Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че специални инициативи – работилници, проекти, ателиета и пр. – спомагат за достъпа до детска литература. В дискусията участваха именно представители на подобни инициативи: Лора Филипова – изпълнителен директор на Фондация „Детски книги“, която представи конкурса „Бисерче вълшебно”; Олга Клисурова от Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора”; Спаска Тарандова от „Глобални библиотеки“; Петя Чалъкова – организатор на „Походът на книгите” към АБК; Виктория Бисерова от издателство „Ентусиаст” – инициатор на „Национална седмица на детската книга” и организатор на кампанията „Стара хартия за нова книга”, а модератор на дискусията бе Александър Кръстев.

Участниците разказаха подробности за своите инициативи, чиято цел е да стимулират четенето при децата и да подпомагат досега им до съвременната детска литература. Дискутиращите се обединиха около мнението, че „отговорността не бива да бъде споделяна само между училищата и учителите, но и родителите трябва активно да участват. Важно е детето да намира нови книги вкъщи,  а за това е необходим родителски интерес. Книгите трябва да са пред очите им постоянно. Те трябва да могат да ги видят и пипнат“.

„Идвам за първи път в „Перото“ и първото място, на което отидох, беше детският кът, за да проверя с какви книги разполага. Останах силно впечатлена. Точно така трябва да изглежда една детска библиотека – уютна, достъпна и приятна, така, че децата да могат да влязат и да четат. Ако все още не сте водили детето си тук – направете го!“,  призова Петя Чалъкова.

Лора Филипова разказа за проекта „Библиотеки в детската градина“, който има за цел да стимулира четенето от съвсем ранна детска възраст. До момента проектът е разработен в две детски градини в София, но запитвания има от цяла Българи.

През декември ще се случи последната дискусия в Годината на детската книга. Тя ще бъда съпроводена с изложба на млади български илюстратори, голяма част от които работят в чужбина, но българският издател не ги познава. Темата е „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател“ и ще се проведе на 13 декември от 16:30 часа в Мраморно фоайе на НДК. Събитието е част от петото издание на Софийски международен литературен фестивал. Всяка година изданието има международен фокус, като тази година ще представи литературата на Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Основната част от събитията от фестивалната програма ще се случат в Мраморно фоайе на НДК, паралелно с Панаира на книгата.
Източник: НЦК
Снимки: Милена Радева

Виктория Бисерова от издателство „Ентусиаст” – инициатор на „Национална седмица на детската книга” и организатор на кампанията „Стара хартия за нова книга”
Петя Чалъкова – организатор на „Походът на книгите” към АБК
Лора Филипова – изпълнителен директор на Фондация „Детски книги“
Олга Клисурова от Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора”
Спаска Тарандова от „Глобални библиотеки“

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.