Основно страницата цели да обедини българските илюстратори и художници, работещи в сферата на книжната графика, в една обща платформа където те свободно да могат да представят работата си за различни български и чуждестранни издателства, автори и проекти.
В процеса на разработване на страницата издателите също ще могат да представят своите издания, рисувани от български творци.
За авторите, работещи в полето на критиката ще бъде дадена възможност да споделят своите виждания, идеи, критики и съвети в различни статии, които ще бъдат публикувани.
Ще бъдат осъществени различни интервюта и представяния, ще се следят различни събития и акции, които регулярно ще се отразяват в статии и репортажи.

Facebook страницата „Българска илюстрация“ започва своята работа през март 2017 г., а сайтът на 9 май същата година. Идеята е на илюстратора д-р Милена Радева, която дълги години работи за автори и издатели извън страната. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“, а през 2017 г. защитава своя дисертационен труд „Българска художествена илюстрация от началото на 40-те до края на 80-те години на ХХ век. Тенденции и явления“. Автор е на различни статии по темата за илюстрацията в България и е художник на близо 100 издания за деца.

Милена Радева на изложбата на СБХ с книгата на Terri Kelley „How Can Aliens Be Illegal?“

През 2018 г. Сайтът подписа споразумение със Столична библиотека за създаване на Национално биенале на илюстрацията, което ще отбележи 50 години от първото подобно събитие в България и ще бъде част от 90-годишния юбилей на библиотеката. (Като уточнение ще отбележим, че биеналето на българската илюстрация не съществува от 1992 г. насам.)

Подписването на споразумението между сайта „Българска илюстрация“ и Столична библиотека

За работата си „на терен” по време на Националния фестивал на детската книга в гр. Сливен 2018 г., Милена Радева бе наградена с грамота от РБ „Сава Доброплодни”, Министерство на Културата и Областна администрация и Община Сливен.

На 15 юни 2018 г. сайтът спечели и Националната наградата на името на Христо Г. Данов в категорията  „Електронно издание и нови технологии“.

Призът Христо Г. Данов