Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Забравени картини от незабравими книги“ – изложба илюстрации

Вчера в зала „София“ на Столична библиотека бе представена изложбата „Забравени картини от незабравими книги“ с рисунки и гравюри на Румен Скорчев и Петър Чуховски по произведения на световноизвестни автори. Експонираните произведения са дарения към библиотеката и за пръв път се представят пред публиката. Изложбата откриха Христо Кърджилов и директорът Юлия Цинзова.

„Румен Скорчев и Петър Чуховски са художници от едно друго поколение, което малцина помнят. Художници, които прокараха първите графични опити в илюстрацията и по този начин обогатиха българската изобразителна култура до такава висока степен, че дълги години след това се говореше за техните успехи. Но все пак това време беше доста отдалечено от днешните дни и доста неща бяха забравени“ – коментира писателят и художник Христо Кърджилов .

Именно обществената забрава провокира заглавието на изложбата „Забравени картини от незабравими книги“. Богатият фонд на Столична библиотека за втори път тази година представя творчеството на художника Румен Скорчев, който лично дарява част от своите творби през 2008 г. Посетителите на изложбата могат да видят и реализираните книги, които могат да бъдат заети от читателите на библиотеката.

„Илюстрацията през годините винаги е била част от книгата още от ръкописните книги, но в последно време за голямо съжаление тя напусна тази територия, защото стилизацията на книгата не допуска вече участието на още един автор, който може да бъде съавтор на текста и по такъв начин да обогати визуално и да насити с визуален образ това, което носи самият литературен текст.“

Г-жа Цинзова благодари на гостите и изказа своята радост, че в публиката вижда млади хора, които се интересуват от изкуството на българските илюстратори. Настоящата изложбаще продължи своя живот, пътувайки заедно с Библиобуса в различни училища в столицата.

Изложбата е организирана от отдел „Изкуство“ на Столична библиотека и ще продължи до 15 септември.

Снимки: Милена Радева

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.