Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Записки по българските орхидеи

Scheduled Изложби Новини
Национален природонаучен музей - БАН Map

Изложбата „Записки по българските орхидеи“ е резултат от реализирането на една книга: Орхидеите в България. Записки и рисунки от Любен Домозетски. Изданието представя фототипно ръкопис, създаден в периода 2022 – 2023 г.
Този съвременен ръкопис е вдъхновен от научни пътешествия и екзотични експедиции, които учените през XIX и началото на ХХ век предприемат до различни части на света. Често пъти техните наблюдения с жив и увлекателен език са документирани върху ръкописно написани дневници, а рисунки – дело на самите учени или на придружаващ ги художник – онагледяват и пресъздават видяното.
Днес, когато съществуват много възможности за документиране на наблюденията и вербализиране на знанието, авторът на ръкописа се обръща към този архаичен модел, за да ни представи една вълнуваща и интересна „територия“ – диворастящите орхидеи в България. Следвайки актуални изследвания по темата и основавайки се на авторитетни публикации и база данни, изкуствоведът, художник и естествоизпитател Любен Домозетски разширява интересите си в областта на ботаниката, натрупвайки лични наблюдения и опит в откриването и разпознаването на тези интересни растения. Впоследствие с молив и бои в ръка систематизира наблюденията си в ръкопис, който представя с кратко описание и с рисунки всички диворастящи видове орхидеи у нас. Откритията не закъсняват и освен публикуваните и известни за страната видове, авторът включва още няколко открити за първи път в България орхидеи. Именно в „полевия дневник“ на техния откривател те за първи път са представени и тяхното първо публично съобщение е в рамките на изданието и на събитието, организирано в НПМ-БАН. Изложбата в зала Ботаника на НПМ-БАН представя репродукции с избрани от автора страници от този дневник, а на откриването на изложбата фототипното издание на ръкописа ще бъде официално представено. Самият дневник също е включен като обект в експозицията, а допълнителни материали и произведения онагледяват природоизследователските интереси на автора, които се визуализират в серия от научни илюстрации.
Този проект е организиран от галерия Little Bird Place в партньорство с НПМ-БАН и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Между 26.04 и 05.05.2023 в паралелна изложба в галерия Little Bird Place ще бъдат показани научни илюстрации на Любен Домозетски.
Книгата „Орхидеите в България. Записки и рисунки от Любен Домозетски“ може да бъде закупена от галерия Little Bird Place, както и в музейния магазин на НПМ-БАН.

Откриване: 25 април 2023 г., 17:00 ч.
Място: Национален природонаучен музей – БАН, зала БОТАНИКА

Източник: Facebook event

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.