Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Започна „ВарнаЛит 2017“

Детските и младежки литературни дни „ВарнаЛит 2017“ започнаха.  Събитията от програмата бяха обявени на пресконференция днес, на която домакин беше кметът Иван Портних, с участието авторите Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Стефан Пастис / САЩ/, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Вал Стоева и други автори, Кристияна Димчева от РБ „П. Славейков“.  Водещ на събитието бе Георги Тошев.

„Благодаря на всички, които направиха възможен фестивала „ВарнаЛит“. Радвам, се че инициативата стартира в навечерието на детския празник 1-ви юни. Вярвам, че с първото издание поставяме основата на една дългосрочна традиция в нашия град. Това е част от политиката на Община Варна – възпитаването на децата от най-ранна възраст в любов към книгата, културата и духовността. Над 3000 деца Ви очакват с следващите дни в 30 училища. Инициативата е част от усилията ни за утвърждаването на Варна като град на знанието, с което се опитваме да надградим титлата „Варна – Европейска младежка столица“, заяви кметът Иван Портних. Благодаря Ви за домакинството и затова, че превърнахте думите си в реалност, каза Зарари Карабашлиев. Вал Стоева представи програмата и авторите, участващи  в литературните дни.

„Най-важният проект е изграждането на нова библиотека. Целта ни е не само да направим дом на книгите, но и културно средище, място за различен вид събития и прояви и социализация на младите хора. Радвам се, че напредваме в този процес, реализирахме международен конкурс с над 400 участници. Спечелилите конкурса – холандското проектантско бюро, финализират техническия проект. Работим активно и по осигуряване на средства за изграждането на библиотеката – общината ще финансира част от проекта, разчитаме и на подкрепа от правителството“, каза още кметът Иван Портних.

„Този фестивал прави една друга невидима библиотека. Самата сграда ще бъде безсмислена, ако нямаме читатели – строеж на библиотеката и строеж на читателите. Това се опитват да правят писателите,  които са дошли. Идваме тук за кауза, защото е важно децата ни да имат  памет за книгата, да им покажем, че четенето е ценност. Смисълът на този фестивал е през книгите и през това, което младите хора четат, да тръгне разговор между тях и нас“, каза писателят Георги Господинов.

Източник и снимки: http://live.varna.bg

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.