Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Зимна приказка“

Дори и празниците да са зад гърба ни – тяхната атмосфера винаги може да трае дълго след като сме откъснали предишната страница на календара. А какво помага най-добре, за да задържим топлината и уюта около себе си? Снегът навън в комбинация с някоя… „Зимна приказка”! Горските обитатели определено знаят как да посрещат гостите си и да зарадват приятелите си. И как да превърнат този мразовит сезон в дългоочаквано и незабравимо преживяване. Своеобразно продължение на спечелилата нашите симпатии (и сърца!) „Есенна приказка”, новата римувана картинна книга на писателката Дарина Кръстева, художничката Ирина Македонска и издателство „Лисиче” е тъкмо това, от което имаме нужда, за да си спомним с усмивка за всички позитивни емоции (и изкусителни аромати!), свързани с декември. И един съвет от нас – не чакайте до следващата Коледа, за да прочетете „Зимна приказка”!

Точно както своя предшественик „Есенна приказка”, втората книжна колаборация между Дарина Кръстева и Ирина Македонска е истинска радост за малки и големи почитатели на римуваните приказки. Без модерни препратки, без вмъкване на съвременен хумор или пародиен елемент, съдържанието на „Зимна приказка” се доближава като стил и усещане до любими класики от детството. С което, разбира се, съвсем не искаме да кажем, че книжката е старомодна или ретро – не, това не е думи, с които бихме я описали. По-скоро би могло да се каже, че „Зимна приказка” има общи черти с някои непреходни куплети, които се предават от поколение на поколение.

Без да залага директно на носталгия или локален колорит, със своите ритмични куплети „Зимна приказка” ще пренесе по-възрастните читатели в детството, а на тези, които са все още деца пък ще помогне да оценят красотата и стойността на някои наглед простички неща като искреното приятелство, споделената трапеза, старите рецепти и бурканите със зимнина. Страниците на „Зимна приказка” носят онова сгряващо усещане, което свързваме с мразовитите вечери у баба на село, когато виелицата трупа преспи навън, а баба пък е отрупала масата с любими гозби.

Ревю: Книжни криле

Издателство: Лисиче
Илюстрации: Ирина Македонска
Автор: Дарина Кръстева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.