Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Змейова невеста” анимиран комикс – интервю

В края на месец март в онлайн видео пространството, а.к.а. Youtube, се появи едно клипче, което събуди нашия интерес – „Змейова невеста“. Малко търсене, малко ровете и малко питане, ни срещна с двама прекрасни автори, които се оказа, че сами се са инициирали да създадат анимиран комикс, адаптация на българска народна приказка. Видеото можете да видите в края на интервюто, а докато стигнете до него ви оставяме да прочетете какво казаха те специално за нашия сайт и да се потопите в тяхната галерия.

Даниел и Калина – AstroSheep Art

Здравейте и поздравления за чудесния проект „Змейова невеста”, с който ни изненадахте. Разкажете ни кой стои зад него и кой е AstroSheep.

Благодарим! Ние сме Даниел и Калина, а AstroSheep Art е името, под което публикуваме нашите общи проекти. Обичаме да разказваме истории в илюстрации и кратки анимации. Оригинално двамата работихме като 3D визуализатори в една фирма, където се и запознахме. В последствие решихме да напуснем. Нямахме конкретен план, но знаехме че ще правим нещо с рисуване. Накрая решихме да публикуваме нашите рисунки в общ профил в Instagram и Facebook. Започнахме да работим freelance за различни хора и фирми извън България, което ни принуди да придобием малко опит в илюстрирането на детски книги, концепции за игри и анимирането.

Как започна всичко, откъде дойде идеята и най-вече амбицията?

От много време искахме да направим общ проект свързан с българската митология. Обмисляхме да направим книжка, комикс, кратка анимация, дори и мобилна игра, но всички идеи изискваха многото труд и време, през което и трябваше да правим и платена работа. Имахме късмет, че случайно чухме по телевизията за програмата „Творчески инициативи 2020“ на Национален фонд „Култура“. Тя даде страхотна възможност на артисти от всякакви области да изпълнят свои проекти в сегашната пандемична обстановка. Темата също бе подходяща, за това което искахме да направим. Накрая се спряхме на анимиран комикс.

 

Защо българска народна приказка?

Програмата „Творчески инициативи 2020“ имаше изискване проектите да са на българска тематика. Много ни привлече вълшебният свят на българската митология. И така решихме да адаптираме българска народна вълшебна приказка. След дълго преглеждане се спряхме на „Змейова невеста“, разбира се доста я видоизменихме, защото старите народни приказки са доста жестоки на места. Опитахме се да вплетем традиционни елементи в илюстрациите, като български шевици и цветове. Всичко нарисувахме и анимиарахме в Adobe Photoshop и Adobe Premiere с Wacom таблети. Искахме да пресъздадем приказката по интересен и много цветен начин.

 

Определяте творбата си като „анимиран комикс”. Можете ли да ни помогнете с разплитането на тази дефиниция – какво представлява анимираният комикс, с какво е по-различен от комикса, който всеки от нас помни в детството си, работата по подобен проект различна ли е, какво се очаква от крайния резултат?

Оригиналното име на „анимиран комикс“ е „motion comics“, което представлява комбинацията от класически комикс елементи, анимации и звукови ефекти. Големи компании отдавна издават такива формати, но българските примери са малко. Сходството с рисуването на обикновен комикс спира с илюстрирането на панелите. Още с начините на планиране процесът се различава драстично, много повече наподобява направата на анимиран филм. Всички елементи в илюстрациите трябва да са отделени, за да могат да се анимират. А и се намират и напасват звукови ефекти и музика. Като цяло все едно се прави анимация, но с много по-малко рисуване. Крайният резултат е комикс, в който читателят се потапя много повече в историята.

А ние ви каним да се потопите в галерията с картинки!

Казахте, че по света тази форма на комикс, не е непозната. Ще споделите ли с нас и читателите ни, кои са анимираните комикси, които са ви вдъхновявали през годините? А кои са хартиените?

Няма конкретно заглавие, което ни е вдъхновило. Като цяло харесваме формата анимиран комикс. От хартиените комикси много харесваме Blacksad, както и Wormworld Saga, който е изцяло дигитален. Следим и списанието „Ко-миксер“, където много български автори публикуват кратки комикси.

Комикс за Ко-миксер брой 9

А в работното си време с какво се занимавате?

Работим по различни проекти и участваме в конкурси, основно илюстрации за детски книги, дизайн на герои за мобилни игри и други свързани с илюстриране проекти.

И разбира се не мога да не задам традиционните два въпроса. Как се отрази 2020 на вашия екип и какви са бъдещите ви творчески планове?

Изцяло работим freelance от началото на 2020, но не заради пандемията. Също така работим от вкъщи от няколко години, така че това не е нещо ново за нас. Реално работата идваща от Интернет се увеличи драстично, също така от помощ беше и подкрепата от Националния фонд „Култура“. Все пак пандемията и изолацията от роднини и приятели се отразява по негативен начин на всички.

Планираме да се развием повече в социалните медии, да показваме повече илюстрации и по ангажиращ публиката материал. Разбира се и да имаме повече време за нашите лични проекти.

Благодаря ви!

Текст: Милена Радева

Снимки и видео: личен архив

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.